Jakub Szczęsny

Powrót
2017-03-23-11_29_35-1.jpg
wrzesień 2017
Katowice (Rawa, między ul. Szkolną i ul. Bankową)

Absolwent Politechniki Warszawskiej, architekt, autor instalacji artystycznych. Szczęsny wraz z innymi architektami, artystami i dizajnerami założył w 2001 roku Grupę Projektową Centrala. Centrala ma w dorobku zarówno projekty architektoniczne, realizacje tymczasowe jak i wystawy, realizowane m.in. dla Muzeum Sztuki Nowoczesnej, Fundacji Bęc Zmiana, Łódź Design Festival czy Biennale Architektury w Wenecji. Działająca na zasadach kooperatywy Centrala opracowuje także teoretyczne projekty, mające na celu komentowanie przemian w otaczającej nas przestrzeni czy pobudzanie debaty na ich temat. W 2008 roku w ramach projektu "Synchronizacja" Fundacji Bęc Zmiana rozwiesił pod mostem Łazienkowskim w Warszawie kompozycję z wielokolorowych lamp jarzeniowych. Ciemne, ponure i niebezpieczne miejsce zamienił w przestrzeń atrakcyjną, wręcz skłaniającą do zabawy. Rok później na Wiśle w centrum stolicy stanęła "Wy­spa", czyli instalacja, składająca się ze znanych z siłowni urządzeń. Mieszkańcy Warszawy mogli tu ćwiczyć, oczyszczając jednocześnie rzeczną wodę. Dużą popularność zdobył w 2012 roku, kiedy w wąskiej szczelinie pomiędzy blokiem a kamienicą na rogu warszawskich ulic Chłodnej i Żelaznej postawił Dom Kereta.

REALIZACJA DLA KATOWICE STREET ART AIR:

Rawa Prime Location i stowrzony w ramach działania "Dom nad Ruczajem" jest projektem-pastiszem odnoszącym się do praktyk marketingowych sektora nieruchomościowego oferującego nieodmiennie wspaniałe, prestiżowe, spokojne i jedyne w swoim rodzaju nieruchomości i budynki posiłkując się przekazem reklamowym, który adresuje proste potrzeby zazwyczaj klasy średniej.
W odróżnieniu od entuzjastycznych ekspresji merkantylnych chodzi tu jednak nie o sprzedaż apartamentu na zwykłym osiedlu, lecz o zwrócenie uwagi na problem zapomnianej rzeki Rawy, która poprzez splot historycznych komplikacji została sprowadzona do zanieczyszczonego strumienia-kanału ujętego w żelbetowe obrzeże i częściowo pokrytego tkanką centrum Katowic. Projekt będzie ukazywał Rawę, a zwłaszcza fragment jej przebiegu w centrum (wzdłuż kampusu uniwersytetu), jako doskonałą przestrzeń inwestycyjną o unikalnych walorach krajobrazowych i infrastrukturalnych, zaczynając od argumentu widoku na wodę i fizycznego z nią kontaktu, po racjonalne wyliczenie punktów atrakcyjności lokalizacyjnej wynikających z bliskości infrastruktury edukacyjnej, transportowej i komercyjnej. Proponowana struktura będąca niezamieszkiwalną instalacją artystyczną będzie udawać prawdziwą, nowoczesną architekturę tzw. „vanity houses”, a więc ostentacyjnie luksusowych rezydencji powstających w najefektowniejszych krajobrazowo lokalizacjach świata. Do jej wnętrza będzie można wejść, możliwe w niej będzie krótkotrwałe przebywanie, lektura, czy nawet drzemka, ale brak infrastruktury, zwłaszcza łazienki i kuchni, czynić z niej będzie absurdalne, niepraktyczne trofeum, względnie dobre miejsce do samotnej refleksji i „pokazania” się światu w przypominającej luksusową witrynę formie. Obiekt wykonany byłby z trwałych materiałów (konstrukcja stalowa, minimalistyczna ślusarka drzwiowa i okienna, izolacja termiczna części scian, podłogi i sufitu) oraz byłby wyposażony w luksusowe meble i wykończony takimiż materiałami, ale byłby on de facto dopracowaną tymczasową scenografią obliczoną na kilka lat funkcjonowania w mediach nieruchomościowych i architektonicznych oraz w wymiarze fizycznym, jako miejsce okazjonalnych spotkań i sesji zdjęciowych. Głównym wymiarem projektu będzie sprawiająca wrażenie autentyczności kampania medialna oraz dokumentacja w postaci tzw. „mockumentu” opowiadającego o perypetiach zakupu działki, budowy domu i w nim zamieszkania przez autora, Jakuba Szczęsnego.

(wrzesień 2017)